ad

get-fans-468x60

vineri, 10 februarie 2012

Sistemul imunitar

    Sistemul imunitar ne protejeaza impotriva infectiilor si invaziilor de bacterii, virusi si microbi. Globulina, formata si eliberata in sange de celulele plasmei, ataca intrusii din organism, iar celulele albe, denumite limfocite, misuna prin organism, neutralizand orice material strain. Imuno-globulinele sunt create de celulele B in maduva osoasa; celulele albe denumite celule T sunt produse de nodurile limfei, si se afla sub controlul glandei timus in tineretea noastra.


      Cum functioneaza imunitatea?


    Imunitatea produsa de celulele B: structura unei molecule de globulina consta in doua lanturi lungi de aminoacizi, dispusi unul langa altul, fiind considerate lanturi grele datorita dimensiunilor mari. Pe fiecare celula de pe aceste lanturi si la unul din capetele lor se afla doua lanturi mici de aminoacizi, cunoscute sub numele de lanturi luminoase. Ambele tipuri de lanturi iau nastere separat si se combina ulterior inainte ce globulina sa paraseasca celula plasmatica pentru a patrunde in sange. Globulinele din structura aminoacizilor, la fiecare capat al lanturilor, si in functie de aceste deosebiri, ele pot fi clasificate in cinci grupe: IgA, IgD, IgG, IgM si IgE (Ig= globulina cu rol imunitar). IgA, constituind cel mai important element de aparare impotriva bacteriilor si virusilor din sange, este creata de celule plasmatice care captusesc intestinul si plamanii. IgE, responsabila pentru alergie, este atasata la celulele din plamani, precum si in alte parti ale organismului. Rolul globulei IgD, nu este cunoscut deocamdata, iar IgM este posibil sa fie o ramasita provenind de la stramosii nostrii.
    Imunitatea produsa de celule T : acest tip de celule ataca virusii si tesuturile straine din organism. Celulele T se formeaza in nodurile limfei, aflandu-se sub influenta glandei timus la o varsta frageda. Daca aceasta glanda lipseste, celulele de tip T nu functioneaza, iar pacientul moare inainte de atingerea varstei de 6 luni din cauza unei infectii virale, de care organismul, lipsit de mijloace naturale, nu se poate proteja.
    Celulele de tip T distrug materialul strain de orice tip. Cand celulele intermediare detecteaza prezenta unui intrus, se intorc spre nodurile limfei si transmit mesajul limfocitelor in curs de formare. Asemenea celulelor B, celulele T retin natura microbului respectiv.
    Celulele plasmatice care captusesc plamanii si intestinele dau nastere anticorpului IgA, ce lupta impotriva virusilor producatori de raceala si de gripa, precum si impotriva bacteriilor ce provoaca pneumonia. Acest anticorp neutralizeaza de asemenea si virusii ce cauzeaza boala denumita poliomielita.
    Anticorpul IgE lupta impotriva eczemelor, alergiilor si astmului. In afara de aceasta el trebuie sa aiba si un alt rol, astfel ar fi disparul de-a lungul procesului de dezvoltare a organismului uman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FlagCounter

free counters