Efectul hormonilor se face simtit in orice domeniu al vietii noastre. Aceste efecte se manifesta prin procese chimice si prin schimbarea a stabilitarii unor fluide si substante, mentin o armonie intre mediul inconjurator si cel intern.
Ce sunt hormonii?
Hormonii sunt niste substante care se produc in diferite glande. Fiecare hormon are un efect specific asupra organismului sau asupra unei parti a acestuia, actiunea lor manifestandu-se in urma efectului lor comun. Glandele se pot grupa in doua clase: cele care isi varsa secretia in sange sunt glande cu secretie interna, acestea producand hormonii, si glandele cu secretie externa , a caror secretie ajunge prin canalul de evacuare a glandei intr-o cavitate a corpului sau pe suprafata acesteia. Acestea sunt mai simple si au un efect local, iar secretia lor se varsa exact in locul unde isi manifesta efectele. Astfel, de exemplu, saliva produsa de glandele salivare ajunge direct in cavitatea bucala, lacrimile produse de glandele lacrimale ajung direct in ochi.
Din glandele cu secretie interna hormonii ajung in sange, cu ajutorul caruia ajung la celulele tinta, celule asupra carora au efect. Chiar si in cazul in care aceste celule tinta se afla foarte aproape, hormonii ajung la ele tot prin intermediul sangelui.
Situatia se complica in cazul in care unele glande sunt in parte cu secretie externa, iar in parte cu secretie interna. Pancreasul de exemplu, ca glanda de secretie externa, produce suc digestiv care prin canalul acestuia ajunge in intestin, iar in acelasi timp alte celule ale sale intervin in reglarea metabolismului glucozei. Pentru aceasta trebuie sa influenteze viteza de prelucrare a glucozei in multe alte tesuturi si isi indeplineste aceasta sarcina cu ajutorul hormonului numit insulina, care se gaseste intotdeauna in sange, dar intr-o cantitate variabila.
De fapt, hormonii realizeaza efectul in celulele tinta prin interventia in procesele chimice ale acestora. De asemenea, modifica viteza de prelucrare a substratelor nutritive, a eliberarii de energie si faptul ca respectivele celule trebuie sa produca lapte, par sau alte produse rezultate din metabolism.
Hormonii si viata emotionala
Unele maladii pe baza emotionala pot avea legatura cu tulburari dintre hipofiza si hipotalamus.
Astfel centrul care controleaza apetitul se afla in hipotalamus si unele imbolnaviri legate de modul de hranire , printre care anorexia nervosa si bulimia nervosa pot fi cauzate de tulburari in functionarea lui, desi el la randul lui este influentat de regiuni aflate din alte locuri, dar considerate de nivel mai inalt, ale creierului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu