Intestinul subtire este partea din tubul digestiv care face legatura dintre stomac si intestinul gros. Este un tub elastic si moale de muschi si membrane intestinale, care sta strans si rasucit in cavitatea abdominala si care, intins, ar putea ajunge la o lungime de 6 metrii.
In intestinul subtire se disting trei parti: duodenul, jejunul si ileonul. Duodenul are forma literei C si este asezat in spatele abdomenului prin muschiul peritoneal, celelalte parti fiind acoperite de peritoneu numai pe fata lor anterioara, portiunea a doua fiind incrucisata de partea principala a cavitatii abdominale.
Aproape 90% din alimentele pe care le consumam sunt asimilate in sange din intestinul subtire. Acum, hrana ingerata este de nerecunoscut fiind impregnata cu saliva si mestecata in gura, apoi transferata in esofag si in stomac, unde lichidul gastric o transforma intr-un lichid subtire numit chim gastric. Urmatorul stadiu al calatoriei acestui lichid sunt cele cateva ore petrecute in intestinul subtire.
Odata ce chinul gastric a fost maruntit si amestecat in stomac, el trece printr-un sfincter poloric in duoden, unde este din nou amestecat prin contractiile peretilor musculari. Cand bolul alimentar ajunge in intestin, muschii circulari se contracta mai intai si impart tubul in doua segmente. Alti muschi aflati intre aceste doua segmente se contracta de asemenea, impartind tubul in segmente mai mici. Primul set de muschi se relaxeaza. Rezultatul este similar cu o actiune de maruntire, cunoscuta sub numele de segmentare ritmica, care are loc de 12-16 ori pe minut.
In acelasi timp muschiul longitudinal se contracta sau se dilata in ceea ce se numeste miscare pendulara; rezultatul este un chim gastric amestecat cu sucul digestiv in intestin. Amestecul este impins in intestinul subtire de unda peristatica, un val de contractii care curge dinspre duoden inspre ileon. In conditii normale noi nu simtim intestinele lucrand, insa daca mancam o cantitate mai mare de alimente, putem avea o senzatie dureroasa, iar daca facem intoxicatie alimentara, vom suferi spasme violente si dureroase. Vomitatul si diareea sunt doua simtome principale ale intoxicatiei alimentare, amandoua fiind reactii ale iritarii stomacului si intestinului cauzate de substante toxice.
Chimul gastric care trece din stomac in duoden contine acid clorhidric si enzime necesare pentru a fragmenta bolul alimentar; acestea sunt foarte acide. Aceasta aciditate este neutralizata de secretiile intestinului subtire, care contin biocarbonati si substante alcaline. Cateva din aceste secretii provin din celule speciale din peretii intestinului; altele provin din pancreas si bila. Toate acestea lucreaza mai departe pentru a faramita hrana in particule minuscule care pot fi absorbite prin peretii intestinului subtire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu