ad

get-fans-468x60

miercuri, 8 februarie 2012

Creierul

    Creierul este principalul coordinator si centrul de comanda al oragnismului. Asemenea unei centrale telefonice, preia mesaje provenind de la ochi, urechi, nas, limba si piele, si trimite semnale spre muschi si glande. Creierul functioneaza si ca un computer, procesand si inmagazinand informatii.
     In interiorul sau se afla un sistem postal care trimite mesaje spre acea regiune a creierului, unde acestea trebuie sa fie descifrate.
     Activitatea creierului nu se rezuma doar la manipularea datelor. El este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor, cu ajutorul caruia putem invata si crea ganduri si idei.

    La nivel celular – creierul uman este construit din peste 10 000 milioane de neuroni microscopici sau celule  nervoase. Fiecare dintre acestea are un corp cellular, ce contine nucleul, din care radiaza numeroase proeminente subtiri. Corpurile celulare sunt grupate in ciorchini sau centre, fiecare cu o functie specifica, cum ar fi vederea, vorbirea sau controlul muscular. Ele formeaza material cenusie a creierului, denumita astfel deoarece se inchide la culoare cand este tratata cu anumite substante. Proeminentele celulare se unesc si formeaza un sistem de retele complex, ce include fibre nervoase cuprinzand materia alba.
    Activitatile creierului implica modificari de ordin electric si chimic in interiorul neuronilor. E fiecare data cand un electron este atins, el transmite un impuls sau un mesaj nervos asemanator cu un mic current electric. In functie de directia, de sursa mesajelor si de numarul lor, fiecare centru al creierului le examineaza sau le transmite unei alte portiuni, unde vor fi procesate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

FlagCounter

free counters