Structura urechii:
Cum auzim ?
Urechea este impartita in 3 parti: urechea externa, medie si interna. de urechea externa apartine pavilionul, singura componenta vizibila, precum si conductul auditiv extern.
Partea vizibila a urechii numita pavilionul urechii, capteaza undele sonore din aer asemeni unei antene parabolice si le transmite prin canalul auditic spre urechea interioara. Undele sonore captate de urechea exterioara trecand prin canalul auditiv exterior pun in miscare membrana timpanica aflata pe intrarea urechii medii.
Urechea medie reprezinta cam a opta parte din urechea externa, fiind de fapt o mica cavitate sapata in oasele craniului. Este delimitata spre exterior de membrana timpanica, dar printr-un conduct subtire, numit trompa lu Eustache, comunica si cu cavitatea nazala. Din acest motiv presiunea externa corespunde cu presiunea din urechea medie. Daca presiunea atmosferica se modifica brusc, urechea se adapteaza in scurt timp la schimbare, dar pana atunci e posibil sa pocneasca.
In cavitatea urechii medii se gasesc trei oscioare, asa-numitele oscioare auditive. Fiecare dintre ele are o forma caracteristica: unul este ciocanasul(malleus), celalaltnicovala(incus), iar al treilea scarita(stapes). Vibratiile membranei timpanice se transmit mai intai la "ciocan", apoi la "nicovala" si "scarita", iar de acolo la fereastra ovala, situata la limita dintre urechea medie si cea interna.
In urechea interna cochlea(melcul), transforma vibratiile in impulsuri electrice care sunt transmise la creier, avand totodata un rol important in mentinerea echilibrului.Legatura dintre urechea interna si creier este realizata prin intermediul nervului auditiv care la nivelul melcului trimite mai multe prelungiri. Cele trei conducte semicirculare umplute cu un lichid, respectiv cavitatea numita vestibulum, care este compartimentata in sacula si utricula, sunt de fapt organele ochilibrului.
"Melcul" este strabatut de 3 canale umplute cu lichid. In canalul cochlear se gasesc niste cili situati in mai multe randuri, totalitatea acestor celule senzoriale impreuna cu membrana tectoriala alcatuind organul Corti; acesta este centrul organului auditiv. Vibratiile care trec prin canalul cochlear pun in miscare membrana bazala si membrana teritoriala, care vor actiona asupra cililor. Din aceste celule vor porni semnalele catre creier, unde se transforma in senzatie auditiva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu